Adresa

Javornice 180, Javornice 517 11
Kontaktujte nás
Javornice 180, Javornice 517 11

O hospodářství

D-agro

Společnost D-agro s.r.o. hospodaří na téměř 100 ha trvalého travního porostu.  30 ha z této výměry trvale slouží k pastvě, ostatní k výrobě krmiv.

Technickou stránku provozu zemědělské výroby máme zajištěnou pomocí vlastní zemědělské techniky zn. New Holland, Kuhn, Amazone a Molcik.

V letech 2013-2014 jsme zásadně zrekonstruovali bývalý areál kravína v Bělé u Liberka, kde chováme skot plemen Highland a masné křížence plemen Charolais x Limousine.

 

4kravy

 

V současné době chováme cca 100 ks masného skotu  na masnou produkci. Finální produkt – maso nabízíme k prodeji na Venclově statku v Javornici. Skot chováme celoročně na bohatých horských pastvinách (520m.n.m.) na hranici CHKO Orlické hory.

V zimě je stádo soustředěno do venkovního zimoviště, kde je krmeno senem a senáží pouze z vlastní produkce. Vzhledem ke klimatickým podmínkám je stádo vypuštěno na pastvu až na přelomu května / června, kdy jsou louky plné kvalitní píce. Samozřejmosti je venkovní vyhřívané napajedlo a solnominerální lizy. Velmi dbáme na celkovou pohodu zvířat a snažíme se předcházet i sebemenšímu stresu při manipulaci s nimi.